Mindball – metodă neurofeedback de conexiune minte-corp


mindball

Mindball – metoda neurofeedback de conexiune minte-corp.

” Biofedback-ul este un proces care dă posibilitatea unui individ să înveţe cum să-şi schimbe activitatea fiziologică în scopul de a-şi îmbunătăţi sănătatea şi performanţa.” ISNR (International Society of Neurofeedback and Research)

Biofeedback-ul este o metodă care foloseşte mintea (funcţiile creierului) în controlul unei funcţii a organismului, care este în mod normal reglată automat, precum temperatura corporală, tonusul muscular, frecvenţa cardiacă sau presiunea sangvină.

Această metodă constă în ataşarea unor senzori legaţi la un dispozitiv de monitorizare care asigură un feedback instant al unei funcţii a organismului (de exemplu, temperatura corporală).

Biofeedbackul este folosit cel mai frecvent pentru a controla probleme legate de stress sau circulaţie sangvina, precum cefaleea (durere de cap), hipertensiunea arterială şi tulburările de somn.

Biofeedback-ul este o tehnica de tratament în care pacienţii sunt antrenaţi să îşi îmbunătăţească starea de sănătate folosind semnale de la propriile lor organisme. Astfel, persoanele cu dureri de cap, tensiune, pot învăţa să-şi relaxeze muşchii încordaţi, persoanele cu incontinenţă urinară pot învăţa să aibă control asupra vezicii lor, iar oamenii cu boala Raynaud (dificultăţi de circulaţie în extremităţi), pot învăţa să se încălzească prin creşterea fluxului sanguin, şi persoanele cu tensiune arterială pot învăţa să-şi controleze acest simptom.

De interes special pentru psihologi este funcţionarea electrică a creierului. Forma de biofeedback care permite oamenilor de a modifica activitatea electrică a creierului este numit “Neurofeedback-ul” (sau EEG biofeedback).

Neurofeedback sau EEG-Biofeedback-ul este doar o formă de biofeedback.

Motivul pentru care neurofeedback-ul reprezintă o preocupare specială pentru psihologi este faptul că creierul este un factor care contribuie central la emoţii, simptome fizice, gânduri, şi comportamente.

Problemele abordate prin neurofeedback includ anxietatea, depresia, deficitul de atenţie şi hiperactivitate(ADHD), dificultăţile de memorie şi funcţionarea general cognitivă, dificultăţile de învăţare, handicap, traumatismele craniene, tulburările obsesiv-compulsive, durerile cronice, epilepsia, tulburări ale sistemului imunitar, atacuri de panică, tulburări de somn, etc. Oamenii de ştiinţa au identificat modele specifice ale undelor cerebrale care contribuie la lipsa de sănătate, şi care au tendinţa de a fi legate de tulburări, cum ar fi unele dintre cele enumerate aici.

Biofeedback-ul, inclusiv neurofeedback, se bazează pe ideea interacţiunii dintre minte şi corp. Recunoaşterea conexiunii minte-corp devine un standard în practica unui stil de viaţă sănătos, şi mulţi profesionişti susţin că starea de sănătate a minţii este strâns legată de starea de sănătate a organismului. Este creierul tău “minte” sau “organism”? Răspunsul este: “Amândouă.”

Biofeedback-ul este doar un instrument, şi trebuie folosit ca atare, el poate deschide calea unei comunicări mult mai directe, în timp real, între minte şi corp.

Investigarea conexiunii minte-corp a fost încurajată de creşterea bolilor cronice care par să fie legate de stress emoţional şi de mediu: bolile de inima, cancerul, depresia, artrita, astm şi incluse.

În ultimii ani, EEG Neurofeedback-ul a înregistrat cea mai rapidă creştere din domeniul Biofeedback-ului.

Neurofeedback EEG reduce stresul şi este relaxant, la fel ca şi alte moduri de biofeedback. Dar neurofeedback-ul oferă un impact mai direct şi de durată privind activitatea creierului, împreună cu funcţia sistemului nervos central.

EEG biofeedback sau neurofeedback este o creaţie ştiinţifică multidisciplinară care îmbină tehnologia, electronica, neurologia şi fiziologia.

EEG se referă la electroencefalografie, o măsurare a activităţii electrice a creierului. EEG biofeedback este o tehnică terapeutică  ce prezintă utilizatorului un feedback în timp real asupra activităţii creierului. Scopul este de a permite controlul conştient al activităţii cerebrale.

Utilizarea tehnicii neurofeedback a devenit un instrument vital în terapie, unde noi metode de tratament se dezvoltă rapid. EEG este echivalentul cardiogramei pentru creier.

Principiul funcţionării EEG la om a fost pentru prima dată demonstrat în 1924 de către prof. Hans Berger care a fost primul ce a descris unde diferite sau ritmuri prezente în creier, cum ar fi unda alfa (8-12 Hertz, sau cicluri pe secunda.

Astăzi benzi diferite de activitate a undelor sunt utilizate în feedback EEG: delta (0-4 Hz), theta (4-8Hz), alfa (8-12 Hz), SMR (12-16Hz) şi Beta (16Hz de mai sus).

De exemplu, dacă cineva are cantităţi excesive de anumite frecvenţe EEG (alfa sau theta), în lobul frontal, s-ar putea manifesta depresie sau TOC (Tulburarea obsesiv-compulsivă). Reducerea undelor cerebrale are ca efect antrenarea creierului, crescând activitatea acestuia, simptomele bolilor fiind adesea reduse. De-a lungul timpului noul comportament este “învăţat” de creier.

Neurofeedback-ul nu este un tratament care rezolvă aceste probleme, EEG ajută la îmbunătăţirea funcţionării creierului, reducând simptomele acestor tulburări.

Există diferite tipuri de formare feedback EEG disponibile, din care Mindball este, probabil, cea mai simplă de utilizat şi cea mai distractivă.

Frumuseţea Mindball este că nu veţi avea nevoie să le spuneţi oamenilor să ia parte la terapie – ei vor dori să fac asta din proprie iniţiativă!

Mindball nu este un tratament medical, ci este programat să lucreze cu benzi de undă specifice, care să încurajeze şi să se concentreze relaxarea. Cu toate acestea, potenţialul de EEG, în general, este destul de fascinant.

Toate produsele Mindball folosesc EEG Biofeedback. Ele sunt folosite pentru terapie, în procesul de leadership, în sport, la şcoli şi divertisment.

Mindball Game este un spectaculos joc al minţii în care doi jucători controlează fizic o minge cu ajutorul undelor lor cerebrale. Jucătorul care este mai relaxat şi concentrat câştigă jocul. Undele cerebrale sunt detectate de senzori ataşaţi la benzile purtate de către jucători în jurul capului. Rezultatul analizei undelor cerebrale se reflecta în mişcarea bilei, iar activitatea cerebrală a jucătorilor este prezentată grafic pe un monitor conectat la produs.

Mindball Game este un joc incitant, de societate având în vedere că publicul poate urmări meciul vizionând mingea pe masa, grafica pe monitor şi expresiile mai mult sau mai puţin relaxate ale jucătorilor.

Mindball Game este un joc creat ca o alternativă la conceptul de competiţie convenţional – în loc de acţiune şi adrenalină avem calmul care aduce succesul jucătorilor.

Scopul este de a fi mai relaxat decât adversarul şi, astfel, de a mişca o bilă dinspre dvs. către terenul adversarului,  câştigaţi prin relaxare!

Mindball Game se desfăşoară  pe o masă pe blatul căreia o minge se mişcă înainte şi înapoi în timpul jocului. Jucătorii poartă benzi cu electrozi prin intermediul cărora sunt conectaţi la masă.

Electrozii sunt conectaţi la un sistem biosenzor care este folosit pentru a evalua semnalele biologice ale corpului. Acest sistem înregistrează activitatea electrica a creierului – aşa numita EEG (electroencefalograma este o forma de undă electrica care este înregistrată de creier folosind electrozi plasaţi pe cap).

Jucătorii şi publicul pot urmări procesul mental al jucătorilor în timpul jocului, pentru că activitatea lor cerebrala este prezentată grafic pe un monitor care este ataşat.

Mindball este un instrument de un real folos pentru psihologi, cu rezultate în terapia ADHD şi un foarte bun ajutor în orice centru de tratament sau relaxare.

Cele mai frecvente probleme abordate de clinicieni care folosesc acest instrument sunt:

– Deficit de atenţie (hiperactivitate), tulburare de atenţie (ADHD /ADD)

– Anxietate şi  atacuri de panica

– Depresie

– Tulburări de conduită

– Tulburările de anxietate, tulburare stres post-traumatic (PTSD)

– Dificultăţi de  învăţare

– Tulburare bipolara

– Deteriorarea cognitivă (TBI, accident vascular cerebral)

– Migrene, dureri de cap, şi durerea cronică

– Reglarea somnului

– Autismul şi tulburarea reactiva de ataşament (RAD)

– Epilepsie

– Abuzul de substanţe

Comunicarea directa în interiorul sistemului minte-corp are o mare plaja de aplicaţii, limita este doar puterea noastră de imaginaţie:

– Diminuarea stresului şi o mai mare relaxare

– Creşterea energiei

– Claritate mentală în luarea deciziilor, creativitate

– Îmbunătăţirea balanţei emoţionale şi a abilitaţilor de ascultare

– Somn mai liniştit şi odihnitor

– Informaţii despre diferitele schimbări fiziologice ale organismului nostru în timp real

– Abilitaţi de conştientizare a stării minţii şi a corpului precum şi a legăturii dintre acestea

– Un echilibru crescut intre minte si corp

– Abilitaţi de respiraţie

– Îmbunătăţirea atenţiei şi a puterii de concentrare.

Eficienţa tehnicii constă în relaxarea totală, cred terapeuţii americani, care consideră că agitaţia permanentă şi stresul zilnic produc grave dezechilibre interne.

Neurofeedback-ul este o alternativă sănătoasă la alte forme de tratament care sunt mai invazive, cum ar fi utilizarea de medicamente care pot avea efecte adverse îngrijorătoare şi este lipsit de efecte secundare.

Neurofeedback-ul, psihoterapia şi medicamentele lucrează mână în mână.  Acesta poate fi utilizat pentru pacienţii cu sau fără medicaţie. După treizeci de ani de cercetare şi utilizarea clinică nu se cunosc efecte adverse.

Lasă un comentariu