Nudismul are efecte negative asupra copiilor


ziua-naturismului-elogiul-nudismuluiMulţi oameni îşi petrec vacanţa de vară la mare, pentru a se bucura de plajă, soare şi apă, pentru a admira marea în sine, parte din frumuseţile şi măreţiile lui Dumnezeu. Unele persoane aleg să facă nudism, chiar şi atunci când sunt însoţite de propriii copii. Ceea ce nu ştiu aceşti părinţi este că un asemenea comportament îl poate marca din punct de vedere psihic pe copil.

 Nu există persoană care să nu se fi plimbat pe plajă şi să nu întâlnească oameni care îşi expuneau trupul gol la plajă. Dacă fiecare adult este liber să facă ce doreşte, este conştient de faptele sale, fie că este ceva moral sau imoral, nu acelaşi lucru putem spune şi în cazul în care sunt afectaţi copiii. Ce se întâmplă cu acei copii care îşi însoţesc părinţii pe o plajă de nudişti? Este oare un lucru sănătos ca un minor de 5-6 ani să-şi vadă mama sau tatăl complet dezbrăcaţi? Despre impactul psihologic pe care îl poate avea un asemenea comportament asupra copiilor ne-a vorbit psihologul Alina Maria Blăgoi din cadrul “Cabinetului Individual de Psihologie” din Bucureşti: “La noi în ţară nu există o cultură a nudismului aşa cum este în Suedia sau Finlanda. În aceste ţări, nudismul se practică fără nici o reţinere, nudiştii fiind consideraţi simbolul unui sentiment de libertate, al renunţării la convenţiile sociale, având “open-mind” (minte deschisă). Însă nudismul se întâlneşte şi la noi şi poate avea repercusiuni serioase în cazul minorilor. Adulţii care impun copiilor să meargă la nudism nu conştientizează că acest lucru ar putea avea efecte negative asupra celor mici deoarece copilul poate compara trupul său cu cel al părinţilor şi să se simtă “incomplet” (de exemplu, fetiţele pentru că nu au sâni). În toate cazurile de abuz părintesc, fie că este voluntar sau neintenţionat, pot apărea uneori tulburări severe în dezvoltarea psihologică a copilului, de neşters, iar la vârsta adultă, acestea vor deveni pregnante, accentuate pe viaţă. Având în vedere implicarea emoţional-afectivă în relaţiile cu ceilalţi, se pot dezvolta următoarele tulburări: anxietate şi confuzie, lipsă de atenţie şi concentrare, pierdere de contact cu realitatea, întârziere sau regresie, schimbări în starea de spirit şi retragere în sine”.

 Efectul: pierderea inocenţei copiilor

De asemenea, doamna psiholog Blăgoi consideră că dacă în cazul adulţilor nudismul este o alegere conştientă şi responsabilă, nu acelaşi lucru se întâmplă în cazul copiilor care nu au posibilitatea de a alege şi sunt puşi în situaţia de a face un lucru care le este practic impus. Deşi, probabil, se doreşte din partea părinţilor ca prin nudism să îi facă o oarecare educaţie sexuală copilului, o obişnuire a acestuia cu nuditatea şi o reducere a curiozităţii sexuale, în multe cazuri, efectul nu va fi cel scontat, ci, din contră, cel mic va deveni extrem de curios de tot ce înseamnă aspect sexual şi va fi tentat de a-şi începe viaţa intimă destul de devreme. “Unii oameni de ştiinţă au studiat impactul nudismului asupra copiilor şi au ajuns la concluzia că aceştia trebuie să aibă libertatea de a alege dacă să urmeze sau nu părinţii în practica lor. Pentru fiecare individ în parte, acceptarea sau nu a nudismului rămâne la latitudinea sa. Însă, în educarea copilului, este de dorit ca intimitatea şi confidenţialitatea să fie puncte-cheie, să le înţeleagă rostul şi să respecte regulile pe care adultul le face. Se ştie că lipsa de cultură şi civilizaţie, împreună cu provocări atât în spaţiul familial, cât şi extrafamilial, poate conduce la o experimentare, şi în cazul fetelor, dar şi al băieţilor, a vieţii sexuale, încă de la vârste fragede, de 11-12 ani”, a mai spus psihologul Alina Maria Blăgoi.

Aşadar, un asemenea comportament al părinţilor în faţa copiilor, indiferent de vârstă, nu este firesc, iar aceste constatări nu sunt impuneri ale unei morale prea rigide, ci soluţii pentru o educaţie şi o relaţionare sănătoase în familie, o siguranţă că minorul nu va rămâne cu nişte sechele care îl vor marca pe viaţă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s