Care sunt cauzele infertilităţii sau sterilităţii?


copiiConceperea unui copil este o decizie importanta în viaţa oricărui cuplu. Din nefericire, astăzi tot mai multe femei întâmpină dificultăţi în conceperea unui copil.

Infertilitatea sau sterilitatea este incapacitatea femeii sau a bărbatului de a concepe un copil sau reprezintă incapacitatea femeilor de a duce la termen o sarcină.

O importanţă deosebită o are descoperirea cauzelor sterilităţii care pot fi atât de natură organică, marfo-fiziologică, cât şi psihologică. Sterilitatea produce mai ales la femei un sentiment de insecuritate, o tensiune a personalităţii.

Exista două tipuri de sterilitate: una primară, când femeia nu a rămas niciodată însărcinata, şi o alta secundară, când după o primă sarcină, chiar dacă a fost sau nu dusă până la sfârşit, nu mai poate avea o alta, ne mai rămânând gravidă.

Ştiinţific s-a constatat că la nivel psihologic apare în mod inconştient o problemă emoţională, un conflict, o disfuncţie psihică ce influenţează şi determină reacţii somatice.

Incapacitatea de a concepe şi naşte un copil marchează profund psihicul ambilor parteneri, atât din punct de vedere emoţional cât şi raţional.

Aşteptarea îndelungată a copilului creează un cerc vicios, tensiunea psihică acumulată nefiind tocmai favorabilă pentru apariţia lui. Tensiunea psihică este un factor de influenţă atât a sistemului nervos, cât şi a hormonilor. Fricile, anxietatea şi stresul afectează buna funcţionare a aparatului reproducător.

Stresul, mai ales cel psihic, este cunoscut ca fiind cel mai puternic şi nociv anticoncepţional, deranjând şi slăbind sistemul imunitar, care joacă un rol important în reproducere, perturbă echilibrul hormonal, îmbătrâneşte prematur organismul femeii.

Astfel, este de luat în considerare faptul că, pe lângă un diagnosticul şi tratamentul medicamentos, în tratarea infertilităţii să se apeleze şi la sfatul unui psihoterapeut.

Refuzul inconştient al sarcinii poate avea mai multe cauze:

  • imaturitate emoţională a femeii
  • teama de a nu mai fi în centrul atenţiei
  • teama de a nu-şi pierde feminitatea, supleţea, frumuseţea fizică
  • tema de a nu rămâne cu kilograme în plus
  • teama de a fi părinte
  • frica de dependenţă
  • frica de naştere
  • incapacitatea de a alege între cariera şi copil

A cere ajutorul unui psiholog este cu siguranţă o soluţie pe care un cuplu infertil ar trebui să o aibă în vedere. Cu un tratament psihoterapeutic se poate ajunge la descoperirea unor cauze nebănuitele ale sterilităţii, ce pot fi anihilate, eliminate, şi poate lucra la creşterea capacităţii de gestionare a problemei ivite în familie, ca urmare a incapacităţii de a fi părinte, la găsirea şi punerea în practică de noi idei şi soluţii.

Un studiu recent efectuat de nişte cercetători belgieni a confirmat încă o dată importanţa stării emoţionale a femeii pentru eficienţa tratamentului.

Frecvenţa naşterilor la femeile care nu au reuşit să treacă peste depresii este de două ori mai mică decât la femeile care şi-au depăşit cu succes problemele emoţionale.

Indiciile unor stări emoţionale grave sunt sentimentele de furie şi culpabilitate, o reprimare generală. Pentru a depăşi aceasta stare, psihologii recomanda femeilor să se deschidă emoţional în raport cu ceilalţi, să-şi împărtăşească sentimentele cu soţii, cu persoanele apropiate sau cu cele care trec prin aceeaşi situaţie.

Psihologii americani recomandă tuturor cuplurilor sterile, înainte de începerea tratamentului, să frecventeze grupuri de susţinere psihologică, şedinţe de psihoterapie în grup, să se adreseze psihologului.

O lună sau două de terapie împotriva depresiei pot îmbunătăţi eficienţa tratamentului împotriva sterilităţii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s