Cum învăţăm copilul să scrie corect?


teme la birou

Cercetătorii au descoperit că dacă micuțul tău face cunoștință de mic cu stiloul sau pixul, chiar și fără sens, doar cu niște mâzgălituri, învață să scrie mai repede decât alți copii.

Copilul poate învață să țină corect stiloul sau creionul în mână în jurul vârstei de 4-5 ani.  Prinderea și ținerea corectă a creionului în mână depind de gradul de dezvoltare a motricității (atât grosiere, cât şi fine), a coordonării mână-ochi, dar şi a abilitaților intelectuale ale copilului.

Poziția corectă a copilului la masa de scris:

Sitzposition

Cărțile clasice de caligrafie recomandă ca scrierea să se realizeze pe suprafețe înclinate la 45 grade, dar o astfel de poziție este incomodată pentru cei mai mulți dintre noi. Se poate exersa la fel de bine pe o suprafață plană, situată aproximativ la nivelul taliei, având în permanență grijă să ținem spatele drept, dar nu țeapăn.

Asigura-te ca micuțul are o poziție corecta la masa de scris. Este important ca spatele sa fie drept, fără a depune efortul de a ridica din umeri. Nu trebuie să ne aplecăm deasupra foii de scris, iar suprafața de scris pe care exersează trebuie să fie destul de mare pentru a oferi sprijin și libertate de mișcare mâinii cu care scrie. De asemenea, scaunul și corpul trebuie să stea cât mai aproape de masa de scris și mâinile pe masă, până la coate.

Scriem cu degetele sau cu toată mâna?

Persoanele care au întotdeauna probleme cu scrisul, de regulă scriu mișcându-și doar degetele, desenând fiecare literă, în timp ce restul mâinii rămâne nemișcată, lipită de suprafața de lucru. Astfel, dacă scriem cu degetele, avem tendința de a lăsa întreaga greutate a mâinii pe foaia de hârtie și de a mișca doar degetele în timpul scrierii. Această postură ne obligă să mutăm în repetate rânduri mâna pe foaie.Persoanele cărora le vine ușor să scrie au o tehnică diferită de a scrie – își sprijină ușor mâna pe pagină și, în timp ce scriu, mișcă antebrațul și umărul. Scrisul acestor persoane este  fluent,  relaxat,  lejer,  căci  nu  desenează  literele  mișcându-și doar degetele, ci își folosesc  întreaga  mână,  degetele  având  doar  rolul  de  a  ghida mișcările stiloului.

prindere-creion-varsta

Pune un creion pe masa, cu vârful poziționat spre pieptul copilului. Încurajează-l să prindă în mânuțe obiectul de scris, cu mâna pe care o preferă, folosindu-și degetul mare, arătătorul și degetul mijlociu.

prindere-creion

Cei mai mulți dintre noi ținem stiloul între degetul mare și arătător, sprijinindu-l pe degetul  mijlociu,  ca  în  figura  alăturată.  Această  poziție  este  mai  avantajoasă  dacă ținem  stiloul  între   degetul  mare,   arătător și degetul mijlociu, sprijinindu-l pe inelar. A doua poziție  nu  este  neapărat  mai  proastă,  însă  este  ceva  mai  greoaie  decât prima,  care   oferă  mai  multă  lejeritate  şi  relaxării  mâinii,   în  timpul  scrisului.  Indiferent  de  postură,  degetele  rămase  libere  vor  sta  libere, ușor   încovoiate,  oferind  sprijin  mâinii.

Deci, există două moduri în care copilul poate ține creionul sau stiloul în mână. Ambele metode presupun prinderea instrumentului din partea de jos a lui (la 1-2 cm distanță de vârf):

  •  între degetul mare și arătător, sprijinind obiectul de scris pe degetul mijlociu;
  •  între degetul mare, arătător și cel mijlociu, sprijinind instrumentul de scris pe inelar.

Mânuirea stiloului în procesul de scris:

Unterarm_Schreibunterlage

La început, va trebui să îi ții tu mânuța în care tine obiectul de scris până când învață să o facă singur.

Este recomandat să îi explici copilului că mâna trebuie să fie cât mai relaxată în timpul scrisului și că nu trebuie să strângă foarte tare cu degețelele de stilou.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s